Haber

Bilirkişi, Suriye Vatandaşının “Mehir” Talebi Sonrası Tazminat İstedi! Karar Yargıtay’da…

Ülkemizde yabancı uyruklu nüfusun artmasıyla birlikte artan bir diğer konu ise boşanma davalarındaki ‘Meyiz’ tartışmalarıdır.

Kaynak: İşverenler Dünyası

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar da Türk mahkemelerinde boşanabilmektedir. Boşanma sırasında Türk kamu düzenine aykırı olmadığı sürece mahkemede Türk hukuku uygulanır.

Yabancı kökenli nüfusun artmasıyla birlikte İslam hukukunda “mehir” adı verilen adaklara ilişkin belirsizlikler ortaya çıkmaya başladı.

İslam hukukunda çeyiz veya çeyiz, bir erkeğin evlendiğinde bir kadına verdiği veya vermeyi vaat ettiği para, mal veya menfaat hediyesi olarak tanımlanır. İslam hukukunda çeyiz, nişanda verilen hediyeler, başlık parası ve düğünde takılan takılar çeyiz hesabında dikkate alınmaz.

Nüfusun çoğunluğunun Müslüman olduğu birçok ülkede çeyiz garantisi verilirken Türk Medeni Hukukunda bu garanti mevcut değildir.

Türkiye’de geçtiğimiz günlerde Suriyeli bir kadın vatandaş, Suriyeli eşinden boşanmak için mahkemeye başvurdu. Suriyeli kadın kendisi ve çocukları için nafaka talebinde bulunurken, kocasının da evlenirken söz verdiği ve ülkesindeki mahkeme tarafından tescil edilen çeyizinin ödenmesini istedi.

Boşanma davasına bakan avukat Merve Gürcan, Suriye Asliye Ceza Mahkemesi’nin onayladığı Suriyeli kadından aldığı çeyiz belgelerini Türkiye’de devam eden davaya sundu.

İbraz edilen çeyiz belgesinde evlenme durumunda 250 bin Suriye lirasının, boşanma halinde ise 250 bin Suriye lirasının hemen ödeneceği belirtiliyor. Suriye mahkemesinin düzenlediği çeyiz belgesi, tercümesiyle birlikte aile mahkemesine sunuldu.

Mahkemenin talebi üzerine bilirkişi, boşanma durumunda ödenecek 250 bin Suriye lirasının karşılığının 2592 Türk lirası kira olduğunu belirledi.

Mahkemenin, Küçükçekmece 2. Aile Mahkemesi’nde devam eden davaya ilişkin bilirkişi raporunun ardından nihai kararını vermesi bekleniyor.

Yabancı uyruklu vatandaşların boşanırken kendi ülkelerindeki yetkili makamlarca yazılmış çeyiz belgelerini yeminli tercümeleri ile birlikte TL cinsinden belirlenen çeyiz tutarını mahkemeye ibraz etmeleri gerekmektedir.

Türkiye’de boşanmalarda çeyiz talebinde bulunmak için imzalı ve yazılı belgeler gerekmektedir. Çeyiz talebi için şahitler yeterli değildir.

gulyalihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu