Ekonomi

Faiz artışlarının sona erdiğine dikkat çekildi

Faiz artışlarında sona gelindiğine işaret eden Önder Ali Bahar, “Bu ayki 250 puanlık faiz artışı beklentilerimiz dahilindeydi ancak artık faiz artışlarının da sona yaklaştığını düşünüyoruz.”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun yüzde 42,5 olan siyasi faiz oranının 250 baz puan artırılarak yüzde 45’e yükseltilmesi kararını değerlendirdi yılın ilk toplantısında. TCMB Para Politikası Kurulu’nun aldığı faiz kararına ilişkin değerlendirmede bulunan ATSO Başkanı Ali Bahar, “Sağlıklı bir enflasyonla mücadele süreci için faiz artışlarını baştan itibaren doğru bir uygulama olarak görsek de, faiz artışları tek başına mücadelede yeterli olmayacaktır” dedi. Bu kararların yapısal reformlarla desteklenmesi gerekiyor.” “Bunun gerekli olduğunu biliyoruz” dedi.

Geçen yıl haziran ayında başlayan faiz artışlarıyla yüzde 8,5 olan siyasi faiz oranının üst üste sekizinci kez yüzde 45’e çıkarıldığını kaydeden Önder Bahar, “Artık bir döneme girdiğimizi görebiliyoruz. Aylık enflasyon rakamlarında ciddi bir yavaşlama dönemi yaşandı. Ancak geçen yılın ilk aylarında yüksek olan aylık enflasyon oranı yüzde 45’e yükseldi.” “Yıllık enflasyonun enflasyon nedeniyle birkaç ay daha yükselebileceğini, mayıs ayında zirveye ulaştıktan sonra yılın ikinci yarısında kademeli olarak düşüş eğilimine gireceğini tahmin ediyoruz. İş dünyamıza ve yatırımcılarımıza bu yönde bir duruş sergilemelerini öneriyoruz. bu beklentiler ışığında karar veriyorlar.”

“Şimdi istikrar zamanı”

Politika faizinin yüzde 45’e çıkarılmasıyla birlikte enflasyonla mücadele için gereken nakit sıkışıklığı seviyesine ulaşıldığını ve bu seviyenin gerektiği sürece korunacağını kaydeden Lider Bahar, “Nakit sıkılaştırmanın etkileri etkisini gösteriyor” Yani faiz artışlarının etkisi piyasalara henüz tam olarak yansımadı.” Faiz artışlarının enflasyondaki düşüşe gecikmeli etkisinin olumlu yorumlanabileceğine işaret eden Ali Bahar, “Para politikaları en erken 6 ay sonra etkisini göstermeye başlıyor, dolayısıyla her ay yaşadığımız iyileşme aslında bunun bir sonucu. 6 ay ve öncesi poliçelerde bu nedenle doğru adımlar atılıyor.” “Doğru politikaların da önümüzdeki aylarda etkilerini göstermeye başlaması bizi geleceğe dair umutlandırıyor.” dedi.

“Finansmana erişim sorununu çözmenin sonuna yaklaşıyoruz”

Para Politikası toplantısında faiz artırımının artık sona erdiği vurgulansa da; Tedbir olarak nakit sıkılaştırmanın devam edeceğini vurgulayan Önder Bahar, “Geçmiş yıllarda iş dünyamız, özellikle de KOBİ’lerimiz finansman yetersizliğinden dolayı ciddi sıkıntılar yaşadı. Bugünlerde finansman sıkıntısı olmasa da yapılması lazım.” Artan faiz oranlarının finansman maliyetlerini ciddi şekilde artırdığını da belirtelim.” Faiz ve enflasyon istikrarı sağlanana kadar kademeli faiz artışı ve sıkı para politikalarının devam edeceğini kaydeden Bahar, “Reel faiz dengesizliği ortadan kalktıkça bankaların ticari kredi limitlerini artırmalarını bekliyoruz. Sonuç olarak kredi maliyetler arttı, finansmana erişimin nispeten kolaylaşacağı bir döneme girdik.” “Buradayız” dedi.

“En kötüsünü geride bıraktık”

Tünelin sonunda ışığı gördüklerini ve zor günlerin geride kaldığını belirten Bahar, “Yaklaşık sekiz aydır yurt içi talepteki canlı büyümenin birdenbire değil kademeli olarak yavaşlatılması gerektiğini ifade etmiştik. Şu ana kadar izlenen politikalar bu yönde ilerledi ve iş dünyamız ekonomimizdeki yavaşlamadan olumsuz etkilenmedi. “Ekonomi yönetimlerimize bu anlamda gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. İş dünyası olarak Türk ekonomisinin en büyük sorunları olarak adlandırılan enflasyon ve belirsizlik konusunda Önder Bahar, “Bu sorunlarda belli bir yol kat ettiğimize ve sorunlarımızın bu şekilde çözülebileceğine inanıyorum.” – ANTALYA

duziciajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu