Haber

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü Taksim’de kutlandı

KIBRIS Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda tören düzenlendi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) İstanbul Başkonsolosu Seniha Birand Çınar, Barış Harekatı’nın adanın Yunanistan tarafından işgal edilmesinin ardından yapıldığını belirterek, “20 Temmuz 1974, merhum Başbakan olarak görev yaptı. Ecevit, o dönemde hem Türkleri hem de Yunanları kurtardığını söyledi.

20 Temmuz 1974’te gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı. KKTC İstanbul Başkonsolosu Seniha Birand Çınar, Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, 1. Ordu Komutanlığı temsilcisi Tuğgeneral Nurettin Hakan Büyükçulha, Dışişleri Bakanlığı İstanbul temsilcisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi temsilcisi, Kıbrıs Harekatı gazileri ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) üyeleri ) törene katıldı.

KKTC İstanbul Başkonsolosluğu, sivil toplum kuruluşları ve derneklerin Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koymasının ardından başlayan törende, şehitler ve gaziler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı söylendi. Ardından KKTC İstanbul Başkonsolosu Seniha Birand Çınar törende bir konuşma yaptı.

Garantör Seniha Birand Çınar, Anavatanımız Türkiye’nin 1960 Antlaşmalarından doğan hak ve yükümlülükleri doğrultusunda 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen ‘Mutlu Barış Harekatı’nın 49. yılında sizlerle birlikte olmaktan onur ve mutluluk duyuyorum. . 20 Temmuz’un 49. yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılındayız. Bu yıldönümleri bize tarih boyunca neler yaşadığımızı, ne emekler verdiğimizi hatırlatıyor” dedi.

Çınar, Kıbrıs sorunu Rum tarafının ve Yunanistan’ın dünyayı ikna etmeye çalıştığı 1974’te başlayan bir ‘işgal’ sorunu değil. Kıbrıs sorunu, 1963’te Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti’ni silah zoruyla gasp etmesiyle başlayan ve 15 Temmuz 1974’te Yunanistan’ın adayı işgaliyle sona eren olaylar dizisinde değerli bir dönüm noktasıdır. sanki Birleşmiş Milletler Barış Gücü 1964’te adaya konuşlandırılmamış gibi, sanki 15 Temmuz 1974’te adayı kendisine bağlamak için Kıbrıs’ı işgal eden Yunanistan değilmiş gibi, sanki Makarios Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden istememiş gibi. Yunanistan’ın adayı işgal etmesine engel olmak için Muratağa, Atlılar, Sandallar, Köfünye, Ayvası, Taşkent katliamları dünyaya bahane gösterilmeye çalışıldı, Muratağa, Atlılar, Sandallar, Köfünye, Ayvası, Taşkent katliamları yokmuş gibi. Taşkent’teki katliamlar haklı değilmiş gibi dünya bu bölünmeye müdahale edilmeye çalışılmış ve Türkiye, sanki Taşkent’teki katliamlar haklı değilmiş gibi dünyaya bu bölünmeye müdahale etmesini bölünmeye gerekçe göstermemiştir. Dünyanın bu bölünmeye müdahale etmesini bir gerekçe olarak göstermekte ve ’20 Temmuz 1974 gallanizmi’, Yunanistan’ın 15 Temmuz 1974’te Ada’yı işgalinin doğrudan sonucudur. Merhum Başbakan Ecevit’in o dönemde dediği gibi, hem türkleri hem de yunanları kurtardığı ibaresi.

habersandikli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu