Haber

Uzun gözaltı süresi dolan Gültan Kışanak tahliye edilemeyecek

Kürt siyasetçi Gültan Kışanak hakkındaki iddiaların yargılanmasına devam ediliyor. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması devam eden Kışanak’ın toplam tutukluluk süresi 25 Ekim 2023’te 7 yılı tamamlayarak ‘uzun tutukluluk süresini’ aştı. Ancak Kışanak, avukatlarının yaptığı başvuruya rağmen tahliye edilmedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Küme Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Kandıra Cezaevinde bulunan ve yargılanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın uzun süredir tutukluluğuna ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan cevap istedi. Kobanê Davasında. TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

KOBANÊ DAVASINDA TUTUKLU

MA’da yer alan habere göre, soru önergesinde Kışanak’ın TMK-7/2 suçundan Malatya Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasının devam ettiği, diğer suçların ise Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı belirtildi. 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasının tutuksuz devam ettiği kaydedildi.

Kışanak’ın Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyasında tutukluluğunun devam ettiği belirtilen önergede, Kışanak’ın Malatya dosyasındaki suçlamalardan Ekim 2022’de tahliyesine, diğer suçlardan tutukluluğunun devamına karar verildiği belirtildi.

AZAMİ GÖZALTI SÜRESİ SONA ERDİ

Soru önergesinde, Kışanak’ın tüm iddialardan dolayı Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı ve toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023’te 7 yıl olacağı belirtildi. “Bu süre azami süredir. Tutuklama ve mahkemenin bu konuda takdir yetkisi yoktur.” Hayır. Gültan Kışanak’ın, azami 7 yıllık tutukluluk süresinin sona ereceği 25 Ekim 2023 tarihinde avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuru belgesine ek başvuru yapıldı. Öte yandan insan hak ve özgürlüklerinin önündeki engellerden biri olan uzun tutukluluk süreleri de ülke gündemindeki tartışma alanlarından biri. Çünkü koruma tedbiri olan tutukluluk durumunda önemli olan bunun ‘geçici’ olmasıdır. Tutukluluğun gereksiz olduğu noktada sona erdirilmesi uluslararası mevzuatta esastır. “Gültan Kışanak’ın azami tutukluluk süresinin dikkate alınması kanun gereğidir.”

SÜRE DOLDU, NEDEN SERBEST BIRAKILMADI?

Beştaş, Bakan Tunç’a konuyla ilgili şu soruları sorarak yanıt vermesini istedi:

– Hukuk devletinde tutuklamanın koşulları nelerdir, ne anlama gelir ve son başvuru tarihi nedir?
– Gültan Kışanak’ın 25 Ekim 2023’ten sonra azami tutukluluk süresini aştığı açık. Yargı neden bu konuda tahliye kararı vermiyor?
– Gültan Kışanak’ın tutukluluk süresinin makul süreyi aşması hukuka aykırı değil mi? Maddeleri ihlal eden yargı mensupları hakkında soruşturma açılacak mı?
-Maddede makul süre kuralı açıkça belirtilmesine rağmen azami tutukluluk süresinin aşılması halinde oluşacak telafisi mümkün olmayan zararların giderilmesi için herhangi bir çalışma yapılacak mı?
– Anayasa Mahkemesi’nin uzun süreli tutukluluğun hak ihlali olduğu yönündeki kararlarına rağmen nitelik konusunda ısrar edilmesinin açıklaması nedir?
– Gültan Kışanak’a uygulanan durum adil yargılanma hakkının ihlali değil mi?
– Hukuk kuralları ve kanunlar kişiye göre değişebilir mi? Bu dualitenin ilişkisi nedir?
– Gültan Kışanak’ın hukuka uygun olarak tahliye koşulları yerine getirildiği halde tutukluluğunun devam etmesinden beklenen kamu yararı nedir?
– Anayasa Mahkemesi kararları ve evrensel hukuk kurallarını dikkate alarak, Gültan Kışanak ve kendisiyle aynı durumda olan diğer tutukluların serbest bırakılmasını sağlamak için hak ihlallerinin önlenmesi ve yargı kararlarındaki eşitsizliğin sona ermesi için çalışacak mısınız? (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu